
Hoe belangrijk is onze huid voor ons? Wat doen we om zo lang mogelijk van haar jonge mooie uitstraling te genieten?
De schoonheidsmarkt biedt zoveel aan, dat we door de bomen het bos niet meer zien. Maar is alles wel zo goed…? Huidveroudering wordt voor een groot deel veroorzaakt door externe factoren. Niet alleen UV-straling, maar ook langdurige blootstelling aan luchtvervuiling en het blauwe licht van computers, smartphones en tablets zorgt ongemerkt voor veel schade aan de huid.
De grootste functie van onze huid is bescherming en deze zou een heel leven lang in tact moeten zijn.
Jammer genoeg leven we in een milieu wat deze bescherming ondermijnt zonder dat we het zelf weten. Zo wordt de zuurtegraad van onze huid aangetast, maar nog erger is dat onze barrièrefunctie wordt verzwakt. En deze verzwakking gaat gepaard met een onmerkbaar vochtverlies.
Juist een goede huid barrière, zuivere zuurstof en voldoende vocht is wat ons mooi jong houdt!
Fijnstof
Van UV-straling weten we inmiddels dat dit schade veroorzaakt en daardoor vroegtijdige huidveroudering of zelfs huidkanker. Het blijft dan ook schrikbarend hoeveel mensen nog steeds onbeschermd de zon in gaan of regelmatig de zonnebank bezoeken. Van luchtvervuiling is veel minder bekend wat de nadelige effecten zijn. Men komt er steeds meer achter dat langdurige blootstelling aan cfk’s, ozon en fijnstof (van bijvoorbeeld uitlaatgassen) ook leidt tot huidschade.
Fijnstof dringt diep je poriën binnen en ligt als een onzichtbare schadelijke laag over de huid. Luchtvervuiling veroorzaakt ook afbraak van collageen, pigmentvorming en verandering in de talgproductie.
Blauw licht
Laptops, tablets en smartphones produceren infraroodstraling en blauw licht. De invloed hiervan op huidveroudering wordt eigenlijk de laatste jaren pas wetenschappelijk onderzocht. Gebleken is dat blauw licht veel meer negatieve invloed heeft dan altijd werd gedacht. Het verstoort de melanineaanmaak van het lichaam en kan op langere termijn leiden tot hormoonverstoringen, slapeloosheid, geheugenproblemen en concentratieverlies. Het blauwe licht kan dieper in onze huid doordringen dan UVA en UVB stralen en veroorzaakt dan ook meer schade. Door dit versnelde oxidatieproces wordt huidveroudering gestimuleerd, ontstaan pigmentvlekken, ontstekingen en beschadigingen aan de barrièrefunctie van de huid.
Chronische huidschade
Blootstelling aan UV-licht, vervuilde lucht en lang achter de computer of smartphone zitten, vaak gecombineerd met een drukke baan, stress en weinig slaap, zorgen er voor dat mensen ongemerkt last krijgen van chronische huidschade.
Ach, als je jong en gezond bent, merk je van dit alles niks. Maar eenmaal de veertig voorbij begin je jezelf te storen aan haren die grijzer worden, het kilootjes wat er steeds moeilijker afgaat, maar ook aan de lijnen in het gezicht die er bij komen en de ‘zakjes’ die onderaan je kaaklijn bungelen.
Terug naar de barriere van de huid. Hoe slechter deze barriere, hoe gevoeliger de huid. Want als deze beschermingsbarrière al wordt aangevallen door het milieu (wat steeds slechter wordt) zet dit toch aan tot nadenken! Ik wil mijn jeugdige flair terug maar op een manier dat ik de bescherming van mijn huid niet meer aantast.
Hoe ga ik na mijn veertigste met mijn huid om?
Conclusie; anti-aging na je veertigste, laat je niet leiden door advertenties maar door wetenschap. En vooral, neem voorzorgsmaatregelen. Een goede SPF-factor is in de huidige tijd de beste anti-aging creme. Daarnaast is zuurstof onmisbaar voor iedereen die hoge eisen stelt aan de huidconditie.
Geef een antwoord