
Onlangs stond het nieuws bol van de negatieve berichten over de beunhaaspraktijken in de cosmetische sector. Er zouden veel fouten gemaakt worden, met verminkingen tot gevolg. Naar aanleiding van die berichtgeving is ook minister Schippers in beweging gekomen.
Strenge eisen aan cosmetische ingrepen
Er komen strengere regels voor cosmetisch ingrepen, de zogenaamde “mooi-maak-industrie”. Risicovolle behandelingen mogen alleen door bevoegd medisch personeel worden uitgevoerd. Dat schrijft minister Edith Schippers van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer. “Cosmetisch behandelingen zijn steeds gangbaarder in Nederland. Soms doet men het even in de lunchpauze; fillers en botox inspuiten. Heel veel mensen zien de risico’s daarvan niet”, zegt Schippers.
Verplichte waarschuwing
Daarom wil de minister ook een verplichte waarschuwing bij tv-programma’s over plastische chirurgie. “Ik zie heel veel programma’s met heel veel succesverhalen van mensen die tevreden zijn en vinden dat ze veel mooier worden. De mislukkingen zie ik nooit op de tv.” Cosmetische ingrepen kunnen leiden tot flinke schade. Het doel is om mensen beter te informeren over mogelijke risico’s, ze beter te beschermen en het verhogen van de kwaliteit van behandelaren.
Normen, kwaliteit en opleiding
Minister Schippers wil dat er geen twijfel over bestaat dat bepaalde risicovolle behandelingen alleen door bevoegden mogen worden verricht. Handelingen als het injecteren van fillers en mogelijk ook laseren mogen dan alleen nog door bevoegden worden uitgevoerd. Eind dit jaar zal de minister de Tweede Kamer hier nader over informeren.
Bron: RTL Nieuws en Rijksoverheid
Younique Xperience juicht professionalisering van de branche alleen maar toe. Wij zijn van mening dat als je besluit dat je toch een ingreep wilt, het wel medisch verantwoord en met het mooist denkbare resultaat moet zijn. Het vak ‘Schoonheidsspecialiste’ moet weer een beschermde titel worden. De wetgeving bepaalt dat schoonheidsspecialistes geen huid doorborende behandelingen uit mogen voeren. De geneesmiddelen wet verbiedt de toepassing van medicinale stoffen. Dat betekent dat schoonheidsspecialistes geen fillers mogen injecteren.
Maar hoe zit dat nu met bijvoorbeeld de DermaPen
De DermaPen gaat niet ‘volledig door de huid heen’ maar blijft ‘in de huid’ en mag daarom gewoon toegepast worden, mits de behandelaar hiervoor gecertificeerd is! Daarnaast worden er geen medische werkstoffen in de huid gebracht. De DermaPen maakt juist gebruik van het eigen herstellend- en groeivermogen van de huid zodat deze op een mooie, natuurlijke manier gezond, stralend en in topconditie blijft. En dat is de kracht van de DermaPen!
Geef een antwoord